POSTUP: Cukety nakrájame pozdĺžne na stredne hrubé plátky. Poukladáme ich na plech vedľa seba, osolíme a necháme na 10 minút odpočívať (cukina obsahuje v sebe veľa vody, takže sa jej potrebujeme zbaviť, pri zapekaní by pustili veľa vody a to nechceme, takže tento krok nezanedbajte). Potom si na tanier rozprestrieme servítky, poukladáme na ne plátky cukety a zakryjeme kuchynskými servítkami, aby odsali prebytočnú vodu. Mäsovú náplň pripravíme tak, že v hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a zľahka restujeme. Následne pridáme hovädzie mäso, dochutíme koreninami, bylinkami, cesnakom opekáme do hneda. Potom pridáme paradajky a varíme za občasného premiešania cca 30 minút. Kým sa mäso varí, v ďalšej miske zmiešame tvaroh s vajíčkom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zapekaciu misu (31x24 cm) vystelieme papierom na pečenie a spodok potrieme s trochou mäsovej plnky, aj po bokoch. Začíname vrstviť. Na spodok ukladáme plátky cukín, na to mäsovú plnku, trocha tvarohovej plnky a rozotrieme po celej ploche, nakoniec posypeme vrch tvrdým strúhaným syrom. Opakujeme, pokiaľ sa neminú všetky suroviny. Nakoniec navrch poukladáme plátky paradajok a všetko zasypeme mozzarellou. Zapekáme 4045 minút. Pred krájaním nechajte dobre vychladnúť! Je to dôležité. Lazane môžete nakrájať na 6 rovnakých kúskov.
INGREDIENCIE:
- 400 g mleté hovädzie mäso chudé,
- 400 g konzervované paradajky,
- 500 g odtučnený tvaroh jemný,
- 1 ks najemno nakrájaná cibuľa,
- 35 g nastrúhaná mozzarella light,
- 2 ks stredne veľká cukina,
- 60 g strúhaný syr Eidam,
- 1 ks vajce,
- 2 ks cesnak (strúčik),
- 1 ks paradajka,
- sušené oregano,
- 1PL olivový olej,
- sušená bazalka,
- mleté čierne korenie, soľ