media

Človek vitamín C nedokáže produkovať v tele a preto sme závislí na pravidelnom prísune tejto látky.Kyselina askorbová,takto sa nazýva chemické označenie vitamínu C, rovnako ako magnézium je rozpustná vo vode,tak aj preto sa veľké množstvo stráca.Čiže každý aktívny športovec sa musí usilovať o dostatočné zásobovanie.Zvlášť vytrvalci poznajú tento problém,že im ustavičné infekcie prekrížia tréningové plány.Počas ľahkej telesnej činnosti sa posilňuje imunitný systém,obranné sily od svedomitej tréningovej dávky zreteľne slabnú.V rozhodujúcej chvíli súťažnej fáze,ktorej predchádza viac mesiacov trvajúci intenzívny tréning,sú športovci porazení od každého bacila a nie sú schopní v rozhodujúcom okamihu podať optimálny výkon.Dávka vitamínu C môže tieto infekcie znížiť a posilniť imunitný systém.

Pri prvom príznaku prechladnutia doporučujem viac gramov vitamínu C v pravidelnom prísune každých 45 – 60 minút 400mg počas 2-3 dní.Čo je však najpodstatnejšie ,nikdy neužívať citrón alebo akokoľvek prijatý vitamín C v teplom nápoji.Jeho účinok sa úplne zničí teplom.Citrón je tropický plod ktorý rastie na citrusovníkoch a má dostatočné množstvo tepla a nevyžaduje si ho dopĺňať.Naopak v pomaranči sa vitamín C teplom nezničí ale zachová si svoj obsah.Tu pomôže len vitamínová koncentrácia C vitamínového preparátu,pretože ak by sme chceli získať stravou okolo jedného gramu kyseliny askorbovej,museli by sme zjesť nasmenej 12 citrónov a 20 pomarančov.Vitamín C plní v imunitnom systéme tela rozličné dôležité úlohy.Preto na celom svete je nasadený nielen proti prechladnutiu,ale vysoké dávky pozitívne ovplyvňujú také ochorenia ako  rakovina a AIDS.Kyselina askorbová ochraňuje pred tvorbou tzv. Voľných radikálov.Tieto vyslovene agresívne čiastočky môžu reagovať so zložkami buniek a tieto poškodzovať alebo ničiť.Následkom je predčasné starnutie,poškodzovanie tkanivových štruktúr a v najhoršom prípade vznik rakoviny.Príčinou vzniku týchto radikálov je viacero:fajčenie,ožarovanie ultrafialovými lúčmi – slnkom,soláriom,rozličné lieky atď... Voľné radikály môžu vzniknúť aj intenzívnym tréningovým zaťažením,pretože vysoký príjem kyslíka podporuje tvorbu reaktívnych čiastočiek.To ale nie je dôvod,aby sme sa v budúcnosti vzdali tréningu,pretože ak vezmeme vitamín C pred alebo po tréningu,skutočne ochránime telo pred poškodením.Žiaľ,to všetko sa nedodržiava a 60% športovcov to podceňuje,a to už nehovoriac o športovcoch,ktorí svoju výkonnosť podporujú rôznymi anabolickými látkami.Nebezpečné môžu byť aj  rozličné látky,ktoré sú obsiahnuté v mnohých potravinách.Denne prijmeme pitnou vodou,mäsom,zeleninou veľké množstvo nitrátov.Tieto sa dostávajú do potravín predovšetkým prehnojovaním pôdy a konzervačnými látkami.V tele sa potom nitrát premení na nitrit,krorý je známy svojou rakovinotvornou vlastnosťou.Ak je ale telo dostatočne zabezpečené vitamínom C,môže byť táto premena skutočne prekazená.Kyselina askorbová chráni pred vytváraním rakoviny v močovom mechúre,žalúdku a črevách.Veľa športovcov  užíva pravidelne bielkovinové preparáty na zvýšenie počtu červených krviniek,ktoré sú nevyhnutné pre transport kyslíka pre zvýšenie výkonnosti.Bielkoviny ale môžu byť v prehnanom množstve škodlivé a môžu viesť k tvorbe voľných radikálov.Jednou z možností je zvýšiť príjem bielkovín zo stravy pomocou vitamínu C.Vstrebanie sa zlepšuje,ak po mäsovom alebo celozrnnom jedle prijmeme kyselinu askorbovú.

Jednou,pre športovcov dôležitou skutočnosťou,je zníženie hladiny L –carnitínu pri nedostatku vitamínu C. Aminokyselina L-carnitín podnecuje spaľovanie mastných kyselín.Preto stojí telo značne vyššiu zásobu energie k dispozícii,ktorá zreteľne zlepšuje svalovú výkonnosť.Nedostatok vitamínu C ,ktorý má za následok súčasne nedostatok L-carnitínu vedie k predčasnej svalovej únave.Vitamín C nemá pri veľmi vysokom dávkovaní žiadne negatívne dôsledky,pretože nadbytok sa vylúči močom.