Človek vitamín C nedokáže produkovať v tele
a preto sme závislí na pravidelnom prísune tejto látky.Kyselina
askorbová,takto sa nazýva chemické označenie vitamínu C, rovnako ako magnézium
je rozpustná vo vode,tak aj preto sa veľké množstvo stráca.Čiže každý aktívny
športovec sa musí usilovať o dostatočné zásobovanie.Zvlášť vytrvalci
poznajú tento problém,že im ustavičné infekcie prekrížia tréningové plány.Počas
ľahkej telesnej činnosti sa posilňuje imunitný systém,obranné sily od svedomitej
tréningovej dávky zreteľne slabnú.V rozhodujúcej chvíli súťažnej fáze,ktorej
predchádza viac mesiacov trvajúci intenzívny tréning,sú športovci porazení od
každého bacila a nie sú schopní v rozhodujúcom okamihu podať
optimálny výkon.Dávka vitamínu C môže tieto infekcie znížiť a posilniť
imunitný systém.
Pri prvom príznaku prechladnutia doporučujem viac gramov
vitamínu C v pravidelnom prísune každých 45 – 60 minút 400mg počas 2-3
dní.Čo je však najpodstatnejšie ,nikdy neužívať citrón alebo akokoľvek prijatý
vitamín C v teplom nápoji.Jeho účinok sa úplne zničí teplom.Citrón je
tropický plod ktorý rastie na citrusovníkoch a má dostatočné množstvo
tepla a nevyžaduje si ho dopĺňať.Naopak v pomaranči sa vitamín C
teplom nezničí ale zachová si svoj obsah.Tu pomôže len vitamínová koncentrácia
C vitamínového preparátu,pretože ak by sme chceli získať stravou okolo jedného
gramu kyseliny askorbovej,museli by sme zjesť nasmenej 12 citrónov a 20
pomarančov.Vitamín C plní v imunitnom systéme tela rozličné dôležité
úlohy.Preto na celom svete je nasadený nielen proti prechladnutiu,ale vysoké
dávky pozitívne ovplyvňujú také ochorenia ako rakovina a AIDS.Kyselina askorbová
ochraňuje pred tvorbou tzv. Voľných radikálov.Tieto vyslovene agresívne
čiastočky môžu reagovať so zložkami buniek a tieto poškodzovať alebo
ničiť.Následkom je predčasné starnutie,poškodzovanie tkanivových štruktúr
a v najhoršom prípade vznik rakoviny.Príčinou vzniku týchto radikálov
je viacero:fajčenie,ožarovanie ultrafialovými lúčmi – slnkom,soláriom,rozličné
lieky atď... Voľné radikály môžu vzniknúť aj intenzívnym tréningovým
zaťažením,pretože vysoký príjem kyslíka podporuje tvorbu reaktívnych
čiastočiek.To ale nie je dôvod,aby sme sa v budúcnosti vzdali
tréningu,pretože ak vezmeme vitamín C pred alebo po tréningu,skutočne ochránime
telo pred poškodením.Žiaľ,to všetko sa nedodržiava a 60% športovcov to
podceňuje,a to už nehovoriac o športovcoch,ktorí svoju výkonnosť podporujú
rôznymi anabolickými látkami.Nebezpečné môžu byť aj rozličné látky,ktoré sú obsiahnuté
v mnohých potravinách.Denne prijmeme pitnou vodou,mäsom,zeleninou veľké
množstvo nitrátov.Tieto sa dostávajú do potravín predovšetkým prehnojovaním
pôdy a konzervačnými látkami.V tele sa potom nitrát premení na
nitrit,krorý je známy svojou rakovinotvornou vlastnosťou.Ak je ale telo
dostatočne zabezpečené vitamínom C,môže byť táto premena skutočne
prekazená.Kyselina askorbová chráni pred vytváraním rakoviny v močovom
mechúre,žalúdku a črevách.Veľa športovcov
užíva pravidelne bielkovinové preparáty na zvýšenie počtu červených
krviniek,ktoré sú nevyhnutné pre transport kyslíka pre zvýšenie
výkonnosti.Bielkoviny ale môžu byť v prehnanom množstve škodlivé
a môžu viesť k tvorbe voľných radikálov.Jednou z možností je
zvýšiť príjem bielkovín zo stravy pomocou vitamínu C.Vstrebanie sa zlepšuje,ak
po mäsovom alebo celozrnnom jedle prijmeme kyselinu askorbovú.
Jednou,pre športovcov dôležitou skutočnosťou,je zníženie
hladiny L –carnitínu pri nedostatku vitamínu C. Aminokyselina L-carnitín
podnecuje spaľovanie mastných kyselín.Preto stojí telo značne vyššiu zásobu
energie k dispozícii,ktorá zreteľne zlepšuje svalovú výkonnosť.Nedostatok
vitamínu C ,ktorý má za následok súčasne nedostatok L-carnitínu vedie
k predčasnej svalovej únave.Vitamín C nemá pri veľmi vysokom dávkovaní
žiadne negatívne dôsledky,pretože nadbytok sa vylúči močom.