Názov pochádza z gréckeho slova protos, čo
znamená prvé, najdôležitejšie miesto. Bielkoviny sú základné zlúčeniny
živočíšnej hmoty, sú hlavným štrukturálnym materiálom buniek, nositeľmi celého
radu špecifických funkcií, ktoré nie sú nahraditeľné inými látkami.
Ľudia nemajú schopnosť syntetizovať proteíny
zo základných substrátov ( voda, CO2 a iné ), ako rastliny a preto sú
odkázaní na príjem rastlinných alebo iných bielkovín ktoré v procese
trávenia hydrolizujú na základe zložky, t.j. aminokyseliny, z ktorých budujú
vlastne špecifické bielkoviny. Bielkoviny sú teda vysokomolekulové organické
látky zložené z aminokyselín a amidov, ktoré sú navzájom pospájané
peptidickou väzbou.
Kvalita bielkovín: Okrem množstva skonzumovaných bielkovín je
veľmi dôležitá aj ich kvalita, ktorá závisí od efektívneho využitia prijatých
proteínov v tele a zloženia aminokyselín. Bielkoviny v tele
obsahujú 20 aminokyselín, ktoré sa delia na tzv. Esenciálne (organizmus ich
nedokáže vytvoriť sám a treba mu ich dodať ) a neesenciálne (organizmus
si ich vytvára sám )
Potraviny sa líšia obsahom proteínov, zložením ich aminokyselín a bielkovinovou hodnotou. Bohatým zdrojom sú najmä potraviny živočíšneho pôvodu a strukoviny. Najlepšiu biologickú hodnotu majú vaječné bielkoviny, ktorých aminokyseliny sa premenia na telesné proteíny. Kvalitné bielkoviny kravského mlieka sa vyznačujú vysokým obsahom vetvených aminokyselín (BCAA), a to hlavne leucínu. Najkvalitnejšími mliečnymi bielkovinami sú srvátkové. Ich biologická hodnota je zrovnateľná s vaječnými. Aj keď majú mnoho histidínu, fenylalaninu a tyrosinu, bezkonkurenčne vynikajú obsahom BCAA, threoninu a lysinu. Vzhľadom na laktózu sú ľahšie stráviteľné.
Tvarohová bielkovina obsahuje najmä kazeín. Najväčší rozdiel medzi
bielkovinami srvátky a kazeínu spočíva v rýchlosti ich využitia
v tele. Srvátková bielkovina vyvoláva rýchle, výraznejšie anabolické
stimuly a určitá časť je použitá ako energetický nápoj. Naproti tomu
kazeín sa trávi pomalšie a pôsobí dlhšiu dobu, takže je vhodný skôr ako
zdroj proteínov počas regenerácie.