media

Názov pochádza z gréckeho slova protos, čo znamená prvé, najdôležitejšie miesto. Bielkoviny sú základné zlúčeniny živočíšnej hmoty, sú hlavným štrukturálnym materiálom buniek, nositeľmi celého radu špecifických funkcií, ktoré nie sú nahraditeľné inými látkami.

Ľudia nemajú schopnosť syntetizovať proteíny zo základných substrátov ( voda, CO2 a iné ), ako rastliny a preto sú odkázaní na príjem rastlinných alebo iných bielkovín ktoré v procese trávenia hydrolizujú na základe zložky, t.j. aminokyseliny, z ktorých budujú vlastne špecifické bielkoviny. Bielkoviny sú teda vysokomolekulové organické látky zložené z aminokyselín a amidov, ktoré sú navzájom pospájané peptidickou väzbou.

Kvalita bielkovín: Okrem množstva skonzumovaných bielkovín je veľmi dôležitá aj ich kvalita, ktorá závisí od efektívneho využitia prijatých proteínov v tele a zloženia aminokyselín. Bielkoviny v tele obsahujú 20 aminokyselín, ktoré sa delia na tzv. Esenciálne (organizmus ich nedokáže vytvoriť sám a treba mu ich dodať ) a neesenciálne (organizmus si ich vytvára sám )

Potraviny sa líšia obsahom proteínov, zložením ich aminokyselín a bielkovinovou hodnotou. Bohatým zdrojom sú najmä potraviny živočíšneho pôvodu a strukoviny. Najlepšiu biologickú hodnotu majú vaječné bielkoviny, ktorých aminokyseliny sa premenia na telesné proteíny. Kvalitné bielkoviny kravského mlieka sa vyznačujú vysokým obsahom vetvených aminokyselín (BCAA), a to hlavne leucínu. Najkvalitnejšími mliečnymi bielkovinami sú srvátkové. Ich biologická hodnota je zrovnateľná s vaječnými. Aj keď majú mnoho histidínu, fenylalaninu a tyrosinu, bezkonkurenčne vynikajú obsahom BCAA, threoninu a lysinu. Vzhľadom na laktózu sú ľahšie stráviteľné.

Tvarohová bielkovina obsahuje najmä kazeín. Najväčší rozdiel medzi bielkovinami srvátky a kazeínu spočíva v rýchlosti ich využitia v tele. Srvátková bielkovina vyvoláva rýchle, výraznejšie anabolické stimuly a určitá časť je použitá ako energetický nápoj. Naproti tomu kazeín sa trávi pomalšie a pôsobí dlhšiu dobu, takže je vhodný skôr ako zdroj proteínov počas regenerácie.