Drobné rastlinky s výraznými chuťami, ktoré oživujú, osviežujú
a dochucujú naše jedlá či nápoje.
Petržlen:
Stojí na vrchole rebríčka obľúbenosti v kuchynskej príprave. Hodí sa do
vaječných jedál, vynikajúco chutí so zemiakmi, pridáva sa do váčšiny polievok
a je súčasťou mnohých dochucovacích zmesí. Má vysoký obsah éterického
oleja apiol.
Mäta: Má
osviežujúcu a éterickú ostrú vôňu (mentol). Najlepšie je ideálna
k ovociu, čokoláde, rozmliaždená spolu s limetkou je súčasťou mnohých
koktejlov, sušená poslúži ako čaj. Používa sa pri príprave husaciny
a jahňaciny najmä v arabskej kuchyni.
Pažítka: Má
ostrú cibuľkovú chuť. Hodí sa k zemiakovým a vaječným jedlám, k
lososovi a chutí nasypaná na chlieb s maslom.
Bazalka: Je
obľúbenou súčasťou stredomorskej kuchyne. Používa sa do zeleninových šalátov
a do mäsových jedál. Vynikajúco sa dopĺňa s cesnakom
a paradajkami.
Šalvia: Je
známa najmä z francúzskej kuchyne.Podporuje trávenie, preto sa používa pri
príprave mastných jedál (hus,kačka). Chutí však aj s jahňacinou, pečienkou,
jablkami a cibuľou.
Koriander: Je
mimoriadne aromatická bylinka. Má sviežu,citrónovú a exotickú chuť. Pri jeho
dávkovaní buďte opatrní. Využitie nachádza v ázijských polievkach, osviežujúcich
letných šalátoch a ostrých omáčkach.
Kôpor:Jeho
využitie v kuchyni je pestré. Používa sa k príprave rýb a plodov
mora, chutí s uhorkou aj s karfiolom a dodá chuť jogurtovo –
horčicovému dresingu.
Estragón: Pokrájaný
na drobné kúsky, zjemní chuť jedál z rýb, hydiny a králika. Je však
hodný aj ku koziemu syru a k syru feta.