media

Drobné rastlinky s výraznými  chuťami, ktoré oživujú, osviežujú a dochucujú naše jedlá či nápoje.

Petržlen: Stojí na vrchole rebríčka obľúbenosti v kuchynskej príprave. Hodí sa do vaječných jedál, vynikajúco chutí so zemiakmi, pridáva sa do váčšiny polievok a je súčasťou mnohých dochucovacích zmesí. Má vysoký obsah éterického oleja apiol.

Mäta: Má osviežujúcu a éterickú ostrú vôňu (mentol). Najlepšie je ideálna k ovociu, čokoláde, rozmliaždená spolu s limetkou je súčasťou mnohých koktejlov, sušená poslúži ako čaj. Používa sa pri príprave husaciny a jahňaciny najmä v arabskej kuchyni.

Pažítka: Má ostrú cibuľkovú chuť. Hodí sa k zemiakovým a vaječným jedlám, k lososovi a chutí nasypaná na chlieb s maslom.

Bazalka: Je obľúbenou súčasťou stredomorskej kuchyne. Používa sa do zeleninových šalátov a do mäsových jedál. Vynikajúco sa dopĺňa s cesnakom a paradajkami.

Šalvia: Je známa najmä z francúzskej kuchyne.Podporuje trávenie, preto sa používa pri príprave mastných jedál (hus,kačka). Chutí však aj s jahňacinou, pečienkou, jablkami a cibuľou.

Koriander: Je mimoriadne aromatická bylinka. Má sviežu,citrónovú a exotickú chuť. Pri jeho dávkovaní buďte opatrní. Využitie nachádza v ázijských polievkach, osviežujúcich letných šalátoch a ostrých omáčkach.

Kôpor:Jeho využitie v kuchyni je pestré. Používa sa k príprave rýb a plodov mora, chutí s uhorkou aj s karfiolom a dodá chuť jogurtovo – horčicovému dresingu.

Estragón: Pokrájaný na drobné kúsky, zjemní chuť jedál z rýb, hydiny a králika. Je však hodný aj ku koziemu syru a k syru feta.